Om

TUA VITA

Tua Vita erbjuder yogaträning, mindfulness och meditation, i grupp eller individuellt, för att utveckla mental och fysisk styrka, hälsa, välmående samt andlighet. En väg till att bryta negativa rutiner, möta sitt sanna jag och leva det liv som verkligen önskas samt öppna upp för en sundare och mer medveten livsstil!

Tua Vita vänder sig även till företag för personal-/friskvård och behandlingsverksamheter, beroendeproblematik, ätstörning, neuropsykiatrisk problematik, för att erbjuda yoga i terapeutiskt syfte.

Tua Vita har idag en egen lokal på Gotland, Norrlanda Hammars 741 och verksamheten är aktivt.

Tua Vita, i sin nuvarande form, startades av mig, Lotti Sehlmark, 2017-02-02.

Min bakgrund

 • Pågår BAS-medicinsk utbildning
 • Planeras Kraniosakral terapeututbildning 2023
 • Yoga kompletterande behandling vid olika sjukdomstillstånd, 7,5 HP, Karolinska Institutet, KI, Stockholm, våren 2022
 • Utbildad Barnyogalärare, hösten 2021
 • DMT Mentorkurs, hösten 2018
 • Utbildad Yin Yoga instruktör, modul 1, december 2017
  Utbildad Yin Yoga Mindfulness & ACT, modul 2, april 2018
  Utbildad Yin Yoga Kinesisk medicin, modul 3, hösten 2018
  Utbildad YinYoga Restorative yoga, modul 4, april 2019
 • Utbildad Kundaliniyogalärare – KRI, Yogaland, Stockholm, 2015 – 2016
  – Medicinsk yoga
  – Gong
 • Utbildad poweryogainstruktör, World Class, Stockholm, 2013
 • Auktoriserad socionom 2007
 • Utbildad socionom, Stockholms Universitet, 2001 – 2004 Auktoriserad socionom 2006
 • Utbildad skådespelare, Teater- och Operahögskolan, Göteborg, 1987 – 1991

Som yogainstruktör har jag tidigare haft uppdrag vid Husby simhall, Maria kyrka, Jakobsberg, Cre8you, Hässelby Gård och Yogaland, Vällingby, och kontinuerligt ordnat yogaretreat i lämpliga lokaler. Utöver detta har jag vikarierat i Vällingby simhall, World Class och på SATS. 

Som socionom har jag arbetat 12 år som behandlingssekreterare inom tvångsvård (LVU/LVM) för personer med beroendeproblematik, Stockholm, Statens institutionsstyrelse, SiS, drygt 1,5 år som socialsekreterare vid familjehemsenheten, Sigtuna kommun, knappt 2 år som behandlare/socialsekreterare vid Framtid Stockholm Mini Maria och sedan 2020-02-01 som 1:e familjehemssekreterare vid Region Gotland.

Som skådespelare har jag arbetat vid Angeredsteatern, Göteborg, Backateatern, Göteborg, Älvsborgsteatern, Borås, Borås Stadsteater, Dockteatern Tittut, Stockholm och haft diverse små filmjobb.

HISTORIA

Tua Vita, som är latin och kan översättas med Ditt Liv/Livet Ditt, startades av Ingrid Bergman 1988 i Stockholm. Hon levde sina sista år i Skåne och dog 2021. Innan Ingrid startade sitt företag och i början av uppbyggandet av sin verksamhet arbetade hon på Sveriges television som nyhetsredigerare för Aktuellt och Rapport. Hon var utbildad i zonterapi, homeopati, aromamassage och frigörande andning (andningspedagog). Ingrid skrev även böcker, Agnes 1-4, en samlad berättelse om hennes liv, och Kattvänner, en bok om katter, samt målade otaliga tavlor. Hennes vision med Tua Vita var att hjälpa människor att uppnå inre frid, harmoni, personlig utveckling för att komma i kontakt med hela sin potential. Vidare drömde hon om att leva i enlighet med naturen och samverka för fred på jorden. Hon lät kulturella och konstnärliga inslag vara vägledande i sitt arbete, så som exempelvis målning, keramik, sång, teater, dans och poesi. Utöver behandlingar/terapier sålde hon biologiska hudvårdsprodukter samt böcker om personlig utveckling och vegetarisk/makrobiotisk kost.

I början hyrde Ingrid in sig hos en naturläkare/akupunktör på Skeppargatan 27, Östermalm, men hittade 1991 en lokal på Urvädersgränd 6, Södermalm, där hon bedrev sin verksamhet och hyrde ut till likasinnade. 2011 valde Ingrid att avsluta Tua Vita.

Ingrid hade en dotter, Cecilia Engström, som var en mycket god vän till mig och som jag lärde känna under tiden som jag studerade på Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Tyvärr gick Cecilia bort i hjärntumör 1993. Cecilias mamma och jag hade därefter regelbunden kontakt genom åren. Efter några år med funderingar på att starta enskild firma med liknande visioner som Ingrid, så tog jag mod till mig och frågade henne om jag fick använda namnet Tua Vita. Till min stora glädje tyckte Ingrid att detta var en strålande idé. 2017 är Tua Vita återigen en helande verksamhet med fokus på att hjälpa människor att finna sin sanna väg i livet. Ingrid hade även hemsida tuavita.